Orthomoleculaire therapie en homeopathie

Ik ondersteun de homeopathische behandeling met voedings- en leefstijladviezen. Onderdeel van deze adviezen is suppletie. Een belangrijk supplement is Omega 3. Waarom dat zo belangrijk is, lees je hieronder.

Wat doet Omega 3 in ons lichaam?

Weet  jij waarvoor Omega 3 zo hard nodig is? Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Elke cel heeft een celmembraan, het omhulsel van de cel. Het is van belang dat voedingsstoffen de cel in kunnen en dat afvalstoffen de cel kunnen verlaten. Hiervoor zijn soepele en toegankelijke celmembranen nodig. Voldoende Omega 3 in onze voeding zorgt voor soepele en toegankelijke celmembranen. Echter, door teveel Omega 6 in onze voeding wordt het celmembraan hard. Dat maakt dat onze cellen minder toegankelijk zijn voor voedingsstoffen. Afvalstoffen kunnen de cel dan niet of onvoldoende verlaten. Met als gevolg dat voeding niet of onvoldoende op de plek van bestemming komt en je met de rotzooi blijft zitten. Dan poep en plas je de voedingsstoffen en supplementen uit zonder dat ze zijn opgenomen (zonde!) en blijven de afvalstoffen achter in de cel. Dat wil je toch niet?

Hoe is het met jouw Omega 3 niveau gesteld?

Hoe zit jij in je Omega 3? Ik kan me voorstellen dat deze vraag bij je opkomt. Ik ben heel blij dat ik je kan vertellen dat dit getest kan worden. Ik werk met een test die door een onafhankelijk laboratorium in Noorwegen wordt uitgevoerd (Vitas). Voor de test zijn twee druppeltjes bloed nodig op een speciaal kaartje die verkregen worden met een vingerprikje. Naast een uitgebreide vetzuurbepaling van 11 belangrijke vetzuren wordt uitgelegd in welke voeding de genoemde vetzuren zitten. Je ziet uiteraard wat het absolute niveau van Omega 3 bij jou is. Ook zie je het relatieve niveau van Omega 6 ten opzichte van Omega 3. Het relatieve niveau zegt je hoe toegankelijk jouw celmembranen zijn voor voedingsstoffen en supplementen. 

De testuitslag laat zien hoe het met jouw immuunsysteem gesteld is

Ons hedendaagse voedingspatroon bevat helaas heel veel Omega 6 en veel te weinig Omega 3. Teveel Omega 6 in de voeding staat aan de basis voor het ontstaan van laaggradige ontstekingen (low grade inflammation). Dit hoeft niet direct tot gezondheidsproblemen te leiden, maar zal dat na verloop van tijd wel doen. Het begint vaak met vage klachten. Zoals vermoeidheid, kwakkelen, pijntjes, blessures die niet overgaan, blessuregevoeligheid, allergische klachten, steeds terugkerende infecties enz.

Ontstekingsbevorderende of ontstekingsremmende voeding

Ons immuunsysteem reageert op schade in ons lichaam (wondje, blessure) door het aanmaken van een ontsteking. Dit is een perfecte reactie, die ervoor zorgt dat de schade zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Als we ons lichaam op de juiste manier voeden, is de werking zeer ingenieus! Het aanmaken van de ontsteking wordt geactiveerd door Omega 6. Omega 6 is dus ontstekingsbevorderend. Als de schade hersteld is, zorgt Omega 3 ervoor dat de ontstekingsreactie uitdooft. Omega 3 is dus ontstekingsremmend. Door teveel Omega 6 en te weinig Omega 3 te eten blijft ons lichaam in de ontstekingsreactie hangen, met alle gevolgen vandien. De ideale verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 is 3:1 of lager.

Omega 3 suppletie is maatwerk

Ik werk met een kwalitatief hoogwaardig Omega 3 supplement waaraan polyfenolen uit olijven zijn toegevoegd. De polyfenolen zorgen ervoor dat de Omega 3 niet oxideert en fungeren tevens als transportmiddel om het naar de plek van bestemming te brengen. De dosering wordt vastgesteld op basis van kilo’s lichaamsgewicht en het aangetoonde tekort volgens de test. Omega 3 suppletie is uitermate belangrijk en zal ik daarom altijd adviseren aan de hand van de uitslag van de test. 

Omega 3, het fundament onder je gezondheid

Wil jij je lichaam zo goed mogelijk voeden, zodat het deze belangrijke functies optimaal kan uitvoeren? Ja toch?