Menstruatieklachten

De menstruatie is een maandelijks terugkerend, natuurlijk verschijnsel. Sommige vrouwen merken er nauwelijks iets van, maar anderen kunnen er zeer veel last van hebben.

De klachten kunnen we in grote lijnen in drie categorieën verdelen:

Emotionele klachten

Veel vrouwen zijn tijdens hun menstruatie sneller prikkelbaar, hebben ongewoon veel trek in chocola en kunnen wat lusteloos of zelfs depressief zijn.

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door een natuurlijke samentrekking van de baarmoeder, die daarmee het baarmoederslijmvlies afstoot. Dit kan gepaard gaan met steken en/of krampen. Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie. De pijn kan ook uitstralen naar de benen en de rug. Soms heeft men tijdens de menstruatie ook klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of braken. Een warme kruik of een warm bad heeft vaak een verlichtend effect.

Sterk bloedverlies

De mate van bloedverlies is van vrouw tot vrouw verschillend. Er is sprake van sterk bloedverlies als een vrouw langer dan zes dagen vloeit en/of per dag meer dan 100-150 ml. bloed wordt verloren. Sterk bloedverlies gaat vaak gepaard met pijn in de onderbuik. Als de duur, heftigheid of pijnlijkheid van de menstruatie verandert, is het raadzaam een arts te raadplegen.