Gewrichtsklachten of reumatische klachten

Wat is een gewricht?

Een gewricht is een verbinding tussen botten en zorgt ervoor dat we kunnen bewegen. Wanneer één van de onderdelen van een gewricht beschadigd raakt, kun je last van gewrichtsklachten krijgen. Een gewricht kan op verschillende manieren beschadigd raken, zoals; verstuiking, overbelasting, artrose, ontstekingen in het gewricht, reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew. In sommige gevallen van pijnlijke gewrichten is het gewricht ook rood, gezwollen en voelt het warm aan. Dan zit er een ontsteking in het gewricht. Gewrichtsklachten worden gekenmerkt door pijn, bij beweging en/of bij rust.

Tips

Blijf in beweging
Als lopen pijn doet, stop je met lopen. Dit is een logische reactie, maar als je lijdt aan gewrichtspijn, moet je juist blijven bewegen, omdat je hierdoor je omliggende spieren versterkt en sterke spieren zorgen voor extra steun.

Let op je voeding
Gezond en gevarieerd eten houdt je gewrichten soepel, want groenten, fruit, peulvruchten, hele granen, vis en mager vlees zorgen voor de nodige voedingsstoffen. Een dosis vitamine C, multivitamine-supplementen, visoliecapsules (omega 3) en glucosamine kunnen een extra opkikker geven.

Let op je lichaamsgewicht
Hoe zwaarder je bent, hoe meer je gewrichten worden belast en overbelasting van de gewrichten zorgt voor vroegtijdige slijtage. Zorg dus dat je een gezond gewicht hebt.

Vermijd zware belasting
Krachtsport kan gewrichtsklachten helpen voorkomen. Als je echter eenmaal last hebt van gewrichtsklachten en er dus ontvankelijk voor bent, is het van belang je gewrichten niet meer overdreven zwaar te belasten.

Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Reumatische klachten

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 200 verschillende reumatische aandoeningen aan het bewegingsapparaat in je lichaam (botten, spieren, gewrichten en pezen). De bekendste reumatische aandoeningen zijn artrose, jicht, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew, artritis psoriatica en juveniele chronische artritis (jeugdreuma). 

Reuma is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • gewrichten worden dik en warm
  • langdurige pijn in je spieren en/of gewrichten.
  • pijn en stijfheid als je even stil hebt gezeten en daarna weer gaat bewegen.


Reuma kan zeer pijnlijk zijn en bemoeilijkt het bewegen. Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak niet bekend. Ruim 2,3 miljoen mensen in Nederland hebben langdurige reumatische klachten.

Je hebt ernstige en minder ernstige vormen van reuma; sommige genezen vanzelf weer en andere genezen niet; er is dan sprake van chronische reuma.
Gewrichtsklachten of reumatische klachten.