Diarree

Wat is diarree?

Het is een dunne, waterige vorm van ontlasting. en als je er last van hebt, moet je vaak naar de wc. Het is een reactie van het lichaam op een prikkelende stof, een virus of een bacterie in de darm. Het lichaam probeert dit zo snel mogelijk eruit te werken, en neemt niet de tijd om vocht aan de ontlasting te onttrekken. Vaak wordt het veroorzaakt door een virus, maar ook een bacterie kan diarree veroorzaken. Dan is er sprake van voedselvergiftiging. Ook stress of spanning kan er echter voor zorgen dat je diarree hebt, of dunnere ontlasting. 

Uitdroging bij diarree: wanneer een arts raadplegen?

Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet u altijd een arts raadplegen. Bij ouderen, baby’s en kleine kinderen is het aan te raden om al eerder een arts te waarschuwen. Bij deze groepen is gevaar voor uitdroging groot.

Signalen van uitdroging:

  • kleine kinderen hebben minder natte luiers
  • droge mond en ogen
  • sufheid
  • verminderde huidspanning (bij het opnemen van een stukje huid van de arm tussen duim en wijsvinger veert de huid niet direct terug)

Tips

Bij deze aandoening verliest u veel vocht. Drink daarom veel, in het begin twee tot drie liter per dag, verdeeld in kleine porties over de dag en avond. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.